Home » Ons bedrijf » Natuursteen

Natuursteen

WETENSCHAPPELIJKE ONDERVERDELING NATUURSTEEN

Wetenschappelijk worden drie grote groepen natuursteen onderscheiden :

- De magmatische gesteenten of stollingsgesteenten

- De sedimentaire gesteenten of afzettingsgesteenten

- De metamorfe gesteenten

Magmatische gesteenten of stollingsgesteenten

Magmatische gesteenten ontstaan door uitharden van vloeibaar “gesteente” (magma) in of op de aardkorst. Afhankelijk van de plaats van uitharden worden drie groepen onderscheiden : uitvloeiingsgesteenten, ganggesteenten en dieptegesteenten.

Algemeen zijn deze gesteenten hard, zuurbestendig, vorstbestendig, slijtvast, …

We onderscheiden 3 types:

- Uitvloeiingsgesteenten

Deze zijn uitgehard aan het aardoppervlak.

          - Voorbeeld : basalt

- Dieptegesteenten

Deze zijn geleidelijk afgekoeld en onder grote, constante druk gevormd diep in de aardkorst, deze gesteenten hebben duidelijk waarneembare kristallen.

          - Voorbeeld : graniet

- Gangsteenten

Deze zijn geleidelijk afgekoeld en onder grote, constante druk verhard in breuken of spleten in de aardkorst.

          - Voorbeeld : porfier

 Sedimentaire gesteenten of afzettingsgesteenten

De sedimentaire gesteenten zijn ontstaan door bezinking of afzetting van afbraakmaterialen, restmateriaal, colloïdale of opgeloste materialen, die door water of wind werden meegevoerd aan het aardoppervlak. De sedimentaire afzettingen, die aanvankelijk onsamenhangend waren (denk maar aan zand in woestijnen of op het strand), zijn vaak geconsolideerd door aaneenkitting van de korrels onder invloed van diverse factoren. Het hoofdkenmerk van sedimentaire gesteenten is dat ze zich doorgaans afzetten in de vorm van evenwijdige opeenvolgende lagen. Iedere laag is van de aangrenzende gescheiden door een onderbroken oppervlak, laagvlak genoemd. Gelaagde gesteenten breken veel gemakkelijker volgens deze vlakken.

          - Voorbeelden : zandsteen en kalksteen (Chinese, Vietnamese, Ierse en Belgische blauwe hardsteen)

 Metamorfe gesteenten

Door omzetting van sedimentaire gesteenten, andere metamorfe gesteenten of magmatische gesteenten bij hoge temperatuur en/of druk (zoals bij een gebergtevorming) worden metamorfe gesteenten gevormd.

          - Voorbeelden : marmer en kwartsiet

 

Veel voorkomende natuursteen

PORFIER

Porfier is een magmatisch gesteente (dieptegesteente) dat reeds 300 jaar wordt geëxploiteerd. Deze steen heeft bijzondere eigenschappen, zoals een opmerkelijke schok-, slijt-, druk- en schuurvastheid en een zeer grote weerstand tegen vorst en tegen de inwerking van chemicaliën.  Dankzij al deze eigenschappen leent porfier zich uitstekend voor de meest veeleisende toepassingen waaronder natuurlijk ook bestratingen en verhardingen.  Recuperatie (herbruik) porfier is een zeer populair product bij de firma Maris zowel in de vorm van robuuste kasseien, gezaagde kasseien als fijn gebroken materiaal  (funderingsbedding voor het plaatsen van kasseien).

KALKSTEEN

Kalksteen is een sedimentair gesteente dat ontstaat door de opeenhoping van (kalkhoudende) stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen. Blauwe hardsteen is bijvoorbeeld een vorm van fossiele kalksteen, maar dit is slechts één van de vele soorten. Kalksteen leent zich schitterend voor verschillende afwerkingsmogelijkheden. De grote diversiteit in kleuren, patronen en afmetingen maken dat kalksteen een populair materiaal is zowel voor binnen- als buitenhuistoepassingen.

Wij bieden Portugese limestone aan in tegels, boordstenen, traptreden en zwembadafwerkingen.

BLAUWE HARDSTEEN

Blauwe hardsteenhardsteenblauwsteenarduinkolenkalksteen of petit granit is een miljoenen jaren geleden gevormde kalksteen met een min of meer uitgesproken blauwgrijze kleur.  Het is bij ons één van de meest gekende natuursteensoorten ook omdat er in België groeves zijn waar arduin ontgonnen wordt. Er kunnen koollijnen, waterlijnen, fossielen en kleurverschillen aanwezig zijn in de steen, en het is een steen met een natuurlijk verouderingsproces.

Er zijn zeer veel toepassingsmogelijkheden voor zowel buiten- als binnengebruik. Blauwe hardsteen is stijlvol en tijdloos en past perfect bij diverse bouwstijlen, dit ook omwille van de uiteenlopende afwerkingsmogelijkheden van dit natuursteentype.

Wij leveren Blauwe Hardsteen uit België en uit Azië (Vietnam en China) zowel voor bestrating, afboording, terrassen en zwembadtoepassingen.

GRANIET

Graniet is een dieptegesteente en dat wil zeggen dat het is gevormd door het ondergronds stollen van magma. (Dit in tegenstelling tot een uitvloeiingsgesteente zoals basalt dat aan het aardoppervlak gestold is.) Doordat graniet op diepte gestold is, hebben de mineralen bij langzame afkoeling de tijd gehad om kristallen te vormen.

De kwaliteiten van graniet maken deze steen uiterst geschikt voor buitentoepassingen.  Graniet heeft een zeer lage porositeit en dus een lage waterabsorptie. Daarom is graniet vorstbestendig en is het een zeer slijtvast gesteente. Neem daar nog de bestandheid tegen zuren en de hoge druk- en buigsterkte bij en je begrijpt waarom graniet uitgelezen is voor buitenverharding.

Wij bieden zowel recuperatie kasseien, nieuwe kasseien, gezaagde kasseien, tegels, boordstenen en zwembadafwerkingen aan in dit natuursteentype.

ZANDSTEEN

Zandsteen is een sedimentair- of afzettingsgesteente dat voornamelijk bestaat uit zandkorrels. Zandsteen bestaat in diverse kleuren doch een veel voorkomende kleur is grijs. Deze grijze zandstenen bevatten bepaalde oxiden en andere mineralen die ertoe kunnen leiden dat de steen bruinrood kan kleuren.  

Door de gelaagdheid van dit gesteente is het oppervlak eerder wat ruw of geprofileerd.  Zandsteen heeft eerder zachte, warme kleur en is bijzonder universeel.  Door de combinatie van zijn specifieke look en z’n warme kleuren leent deze steen zich perfect voor woningen in landelijke stijl, wat echter niet wil zeggen dat hij niet combineerbaar is met andere stijlen zoals strakkere modernere woningen.

Wij bieden herbruik kasseien aan in zandsteen (grès kasseien) maar ook nieuwe grès platines uit India.  Deze laatste zijn allemaal voorzien van het Xertifix label dat garandeert dat de stenen op een ethisch verantwoorde manier zijn geproduceerd.

BASALT

Basalt is een vulkanisch gesteente dat gevormd wordt door de stolling van lava aan het aardoppervlak. Daarom spreken wij hier van een uitvloeiingsgesteente. Basalt is meestal antraciet grijs-zwart van kleur en bestaat uit kleine kristallen. Op gebied van “hardheid” kan basalt vergeleken worden met graniet.

Je vindt bij Maris zowel platines als tegels en boorstenen in basalt.

KWARTSIET

Kwartsiet is een verzamelnaam voor natuursteen dat vooral bestaat uit mineraal kwarts.  Het is een zeer harde steensoort.  Het is een steen die gekloven (gekliefd) is.  Dit zorgt ervoor dat deze steensoort meestal in z’n natuurlijke eerder ruwe afwerking wordt aangeboden. De kwartskorrels aan het oppervlak zorgen ervoor dat de steen veel glinsteringen en schittering heeft.

Wij bieden bijvoorbeeld Kavalas tegels aan in kwartsiet.

LEISTEEN

Leisteen is letterlijk en figuurlijk een universeel gesteente.  Het wordt ontgonnen in diverse continenten.  Wat ooit gekend was als materiaal voor dakbedekking wordt momenteel ook gebruikt voor tegels en wandbekleding.  Het is een dicht gelaagde natuursteen met een van nature uit ruw uitzicht.