Overslaan en naar de inhoud gaan

TruStone

Op vrijdag 10 mei 2019 werd in Brussel op het kabinet van Vlaams Minister President Bourgeois het TruStone convenant ondertekend door de Minister President, een aantal Vlaamse en Nederlandse bedrijven, overheden, ngo’s en andere organisaties (zoals vakbonden).  Het feit dat dit een grensoverschrijdend convenant is (Vlaanderen en Nederland) maakt het daarbij ook nog uniek. De SER (Sociaal Economische Raad) treedt op als onafhankelijk secretariaat voor het convenant.  Maris Natuursteen was een van de eersten die het convenant mee ondertekende en heeft zich als dusdanig ook geëngageerd om de doelstellingen van het convenant mee te verwezenlijken.

Vooral in Azië, Afrika en Latijns-Amerika wordt natuursteen regelmatig gewonnen en verwerkt onder omstandigheden waarbij er sprake is van schending van mensenrechten/arbeidsrechten en waarbij het milieu wordt geschaad. De natuursteensector in Vlaanderen en in Nederland heeft het initiatief genomen om deze problematiek gezamenlijk aan te pakken.

De natuursteensector in Nederland en België bestaat uit enkele honderden bedrijven gespecialiseerd in het importeren en verwerken van natuursteen of op natuursteen gebaseerde producten, zoals keien, tegels, stoepranden (boordstenen), aanrechtbladen, grafstenen, monumenten, gevels.

De maatschappij en de Nederlandse en Vlaamse overheid verwachten dat bedrijven zich inspannen voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en duurzaam ketenbeheer. Bovendien is dit vastgelegd in internationale richtlijnen en verplichtingen zoals de uitgangspunten van de Verenigde Naties voor Bedrijfsleven en Mensenrechten, de Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de fundamentele arbeidsnormen van de International Labour Organization (ILO).  Het verkrijgen van volledige transparantie in de keten is hierin van primordiaal belang.  Dit kan o.a. door het in kaart brengen van risico’s in de productieketen zodat problemen zoals kinderarbeid, gedwongen arbeid, gebrek aan vakbondsvrijheid, onveilige arbeidsomstandigheden en ongezonde arbeidssituaties kunnen geoptimaliseerd worden.

Wij zijn uitermate opgetogen met het feit dat de bestaande problematieken gezamenlijk zullen aangepakt worden, met meer draagkracht dan de individuele aanpak van ons als KMO, en daarom zijn we fier dat we dit convenant reeds bij aanvang hebben ondertekend.